Runkst… de hipste buurt van Hasselt?

Brasserie Rongese - Runkst

Vanwaar ‘Rongese’?

Het gehucht Runkst heette vroeger ‘Rongese’ en werd voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1147. Het toponiem is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘runcare’, dat verwijst naar het rooien van een bos.

Brasserie Rongese - Runkst - Panorama Hasselt
Panorama Hasselt
Runkst leeft, beweegt en Brasserie Rongese hoopt hierbij zijn steentje te kunnen bijdragen.
Peter Merken

Runkst was aanvankelijk een klein landelijk gehucht van Hasselt dat buiten de stadsmuren gelegen was. In het begin van de 20e eeuw zocht de stad uitbreiding buiten de oorspronkelijke stadsmuren en ontstond er lintbebouwing aan de weg naar Sint-Truiden. Aan de achterzijde van het station (richting Stevoort) kwamen vooral arbeiderswoningen. Rond deze twee uitbreidingsbewegingen ontstond een woonwijk en al snel werd er een parochie gesticht, toegewijd aan Sint-Hubertus. In 1921 werd de Sint-Hubertuskerk ingewijd. Vooral na de Tweede Wereldoorlog bleef Runkst snel uitbreiden door de bouw van nieuwe woonwijken wat resulteerde in de stichting van nog 2 parochies: Sint-Christoffel in het westen en de Heilig-Kruis-parochie in het zuiden.

Brasserie Rongese - Hasselt - Stadhuis
Hasselt Stadhuis

De grootste stadskern van Hasselt

Met meer dan 11.000 inwoners is Runkst de grootste stadskern van Hasselt, gekenmerkt door een multiculturele mix, waar zowel jong als oud zich thuis voelt. Runkst leeft, beweegt en Brasserie Rongese hoopt hierbij zijn steentje te kunnen bijdragen.

Lees ook
Nog even Bistro Nano en dan Brasserie Rongese en Chef & Chef
Van café Terminus tot Brasserie Rongese